Markku Kanninen

Markku Kanninen kaipaa globaalia näkökulmaa suomalaiseen ilmastopolitiikkaan

Suomen ilmastopolitiikassa on Helsingin yliopiston trooppisen metsänhoitotieteen professori Markku Kannisen mukaan joitakin tabuja, joita ei saa käsitellä julkisuudessa. Eräs niistä on bioenergia ja siihen liittyen metsien hiilinielut, toinen taas ilmastopolitiikan niin sanottu iso kuva.

”Eturyhmillä nieluihin liittyy paljon intohimoja. Sisäinen keskustelu olisi avattava, sillä meillä on nielujen suhteen kansainvälisesti paljon annettavaa. Ilmastoneuvotteluissa nieluja tulisi käsitellä samoista lähtökohdista sekä teollisuus- että kehitysmaissa. Nyt tuntuu siltä, että vaadimme kehitysmailta toimia, joita emme itse ole valmiita tekemään”, hän sanoo.

Suomalaisesta ilmastopolitiikasta puuttuu Kannisen mukaan globaali näkökulma.

”Palattuani Suomeen viidentoista tropiikissa vietetyn vuoden jälkeen tuntuu siltä, että Suomessa puhutaan vain päästövähennyksistä, vaikka pitäisi puhua tulevaisuuden isoista ilmastonmuutokseen sopeutumisen haasteista. Korkeatasoista ilmastopolitiikkaa voi olla muukin kuin desimaalien viilaaminen.”

”Suomessa puhutaan vain päästö­vähennyksistä, vaikka pitäisi puhua tulevaisuuden isoista ilmastonmuutokseen sopeutumisen haasteista. Korkeatasoista ilmastopolitiikkaa voi olla muukin kuin desimaalien viilaaminen.”

Ilmasto osaksi kehitysyhteistyötä

Kanninen on tutkinut paljon ilmastonmuutokseen sopeutumista ja metsäkysymyksiä erityisesti kehitysmaissa ja istuu ilmastosopimuksen alaisessa sopeutumisrahaston johtokunnassa. Hänen mukaansa ainoa vaihtoehto tukea kehitysmaita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa on liittää ilmastokysymykset vahvasti osaksi kehityspolitiikkaa.

”Ilmastoasia on saatava läpi normaaleissa investointitoimissa, jotta varmistetaan kehityshankkeiden kestävyys ilmaston näkökulmasta”, hän peräänkuuluttaa.

Kohti käytäntöjä

Ilmastopaneelilta Kanninen toivoo aktiivista roolia yhteiskunnallisessa keskustelussa. Suomalaisen ilmakehämuutoksen tutkimusohjelmaa SILMUa 1990-luvun alussa johtaneen Kannisen mukaan vilkkaalle ilmastokeskustelulle on juuri nyt paljon tilausta.

”Tieteen on tehtävä sidosryhmien ja poliittisten päättäjien kanssa työtä konkreettisen ilmastopolitiikan edistämiseksi”, Kanninen toteaa.